Christoffel PLANTIN


Christoffel Plantin was een invloedrijke boekdrukker en uitgever van Franse afkomst, die werkte in Antwerpen, Parijs en Leiden. Behalve drukker van religieuze en liturgische werken, was Plantijn de belangrijkste drukker van het humanisme, spiritualisme en de wetenschappen van de tweede helft van de 16de eeuw.

 

Prof. Pierre DELSAERDT


Pierre Delsaerdt is professor aan de Universiteit Antwerpen en aan de KU Leuven. Hij doceert o.a. geschiedenis van boeken en bibliotheken. Zijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van boekhandels onder het ancien regime, op de opmaak van oude boeken en op de geschiedenis van bibliotheken en bibliofilie. Met Elly Cockx-Indestege heeft hij zojuist een studie gepubliceerd over de geschiedenis van de collectie zeldzame en kostbare boeken van de hertogen van Arenberg in Brussel (Le goût de la bibliophilie nationale, Brepols 2022). Momenteel bereidt hij een tentoonstelling voor over jezuïeten en beeldcultuur, die in 2023 in de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen zal plaatsvinden onder de titel “Barokke Influencers”. Hij bereidt ook een boek voor over de geschiedenis van de revolutionaire confiscaties van boeken in België in 1794-1795.

Christophe PLANTIN


Christophe Plantin, est un relieur et imprimeur de renom d’origine française. Son entreprise d'imprimeur-éditeur se maintiendra durant trois siècles. L'Officina Plantiniana est considérée comme l'entreprise d'édition et d'imprimerie la plus importante qui ait jamais été établie en Belgique et vend des livres dans toute l'Europe.

 

Prof. Pierre DELSAERDT



Pierre Delsaerdt est professeur à l’Université d’Anvers et à la KU Leuven. Il enseigne e.a. l’histoire du livre et des bibliothèques. Ses recherches portent sur l’histoire de la librairie sous l’ancien régime, sur la mise en page du livre ancien et sur l’histoire des bibliothèques et de la bibliophilie. Avec Elly Cockx-Indestege, il vient de publier une étude sur l’histoire de la collection de livres rares et précieux des ducs d’Arenberg à Bruxelles (Le goût de la bibliophilie nationale, Brepols 2022). Il prépare actuellement une exposition sur les jésuites et la culture visuelle, qui se tiendra à l’église Saint-Charles Borromée d’Anvers en 2023 sous le titre « Barokke Influencers ». Il prépare également un volume sur l’histoire des confiscations révolutionnaires de livres en Belgique en 1794–1795.